Vodič za osobe koje su preživjele seksualno nasilje

Vodič za osobe koje su preživjele seksualno nasilje

Ženska soba - Centar za seksualna prava objavljuje priručnik naziva "Vodič za osobe koje su preživjele seksualno nasilje". Priručnik je nastao kao odgovor na stvarne potrebe osoba koje su preživjele neki oblik seksualnog nasilja. Problemi i potrebe prepoznate su tijekom dugogodišnjeg i neposrednog rada stručnjakinja i stručnjaka u savjetovalištu Centra za žrtve seksualnog nasilja koji djeluje kao sastavni dio organizacije civilnoga društva Ženska soba - Centar za seksualna prava od 2008. godine.

Svrha priručnika je pružiti osnovne informacije o seksualnom nasilju, njegovim najčešćim oblicima i o tome kako ga prepoznati te o osjećajima i emocijama, ali i o utjecaju traume na svakodnevni život osobe koja je preživjela seksualno nasilje.

U priručniku se mogu pronaći i informacije o pravima koja tijekom postupka prijave nasilja ili tijekom sudskog postupka imaju sve osobe koje su preživjele seksualno nasilje. Također su navedeni koraci što učiniti u slučaju preživljenog seksualnog nasilja, odnosno kako postupiti ako osoba želi ili, pak, ne želi prijaviti nasilje.

Priručnik je ponajprije namijenjen osobama koje su preživjele seksualno nasilje, ali i njihovim partnericama, partnerima, obitelji, prijateljicama, prijateljima koji se žele informirati o tome kako preuzeti aktivniju ulogu u procesu oporavka njima bliske osobe. Osim u tiskanom izdanju, "Vodič za osobe koje su preživjele seksualno nasilje" dostupan je i u online verziji na sljedećoj poveznici.

Priručnik "Vodič za osobe koje su preživjele seksualno nasilje" nastao je u okviru projekta "Centar za žrtve seksualnog nasilja", čija je nositeljica Ženska soba - Centar za seksualna prava. Projekt je financijski podržalo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske.

Link za preuzimanje Priručnika:
http://zenskasoba.hr/wp-content/uploads/2020/05/Prirucnik_Vodic-za-osobe-koje-su-prezivjele-seksualno-nasilje-B5-web.pdf